SSS

Aile Hekimliğinin amacı nedir?

  • Aile hekimliğinin amaçları şu alt başlıklarda özetlenebilir.
  • Erken tanı ve tedaviyi sağlamak.
  • Sağlık ile ilgili tüm konularda ilk değerlendirmeyi yapmak.
  • Sorumluluğu altındaki kişilerle sürekli ilişki halinde olarak onları izlemek.
  • Birinci basamakta verilmesi gereken bireye ve topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini sunmak.
  • Kronik hastalıklarda sürekli bakım ve tedaviyi sağlamak, bu tür hastalığı olan kişileri izlemek.

    Aile Hekimi kimdir?

    Aile hekimi; akut ve kronik hastalıkların tedavi edilmesine ek olarak, hastalıkların gelişmesini önlemek amacıyla düzenli sağlık taramalarını gerçekleştirir ve sağlıkla ilgili konularda danışmanlık hizmetini sağlar.
    Aile hekimi tarafından tespit edilen sağlık sorununun tedavisi, başka bir uzmanlık dalını ilgilendiriyor ve spesifik tedavi gerektiriyorsa, kişinin bu hizmete ulaşmasında koordinasyonun sağlanması da aile hekiminin görevidir.

    Aile hekimliği uygulamasında hasta – hekim ilişkisi nasıldır?

    Aile hekimi, kişiyi ailesi ve içinde yaşadığı toplum ile birlikte bir bütün olarak ele alarak koruyucu sağlık hizmetleri ile tedavi hizmetlerini bir arada sunmaktadır.

    Aile hekimi; bireyin kendi sorumluluğu altındaki kişilerin hem biyolojik, hem ruhsal, hem de sosyal yönleriyle ilgilidir.

    Hasta ve hekim arasındaki iletişim çok önemlidir. Hekimler açısından, hastaları anlamanın, onlara uygun tedaviler düzenleyebilmesinin, hastaların bu tedaviye uyum sağlaması ve tedaviye bağlı kalmalarının, hastalar açısından ise hekimlere güven duymanın, kendilerine sunulan tedavi imkanlarından faydalanmaları ve sonucunda iyileşmelerinin en önemli adımı iletişimdir.

    Aile hekimliği uygulamasında hizmetin iki ana unsuru olan hekim ve hasta arasındaki ilişki birbirini karşılıklı anlayabilme temellerine oturmalıdır.

    Genel Sağlık Sigortası nedir?

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinde genel sağlık sigortalısı sayılanlar düzenlenmiştir.

    1/1/2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmesiyle birlikte yerleşim yeri Türkiye olan Türk vatandaşlar zorunlu olarak, yabancı ülke vatandaşları ise talepleri ile genel sağlık sigortası kapsamına alınmaktadır.